Zoveel eten gooien we elk jaar weg

De Vlaming gooit gemiddeld 18 tot 26 kilogram voedsel per jaar in de vuilnisbak. Het gaat dan vooral om brood en patisserie, gevolgd door groenten en fruit. Volgende maand start daarom de campagne ’30 dagen voedselwinst’, waarbij de Vlaamse overheid iedereen oproept om een maand lang te wegen wat hij of zij allemaal weggooit.

De campagne wil de consument confronteren met de hoeveelheid voedsel die het verspilt. Voor alle Vlamingen samen gaat dat om maar liefst 120.000 tot 168.000 ton, ofwel vijfduizend vuilniswagens.

Bijna een kwart van het eten dat we weggooien gaat om brood en banket. Daarnaast belanden fruit (29%) en groenten (20%) het meest in onze vuilnisbak. Ter verduidelijking, het gaat enkel om eetbaar voedsel: pitten of beenderen tellen niet mee. Etensresten die je bijvoorbeeld aan de kippen geeft, tellen ook mee als verspilling.

Van het voedsel dat we elk jaar weggooien, zijn 1,44 kilogram ongeopende verpakkingen. Dat gaat dan vooral om zuivelproducten (23,26%) zoals yoghurt of melk, maar ook om vlees, vis en gevogelte (16,24%).

Meedoen?

De campagne start nu zondag en loopt nog de hele maand november. Al meer dan 2700 Vlamingen zijn bereid elke dag te wegen wat ze weggooien. Wie dat ook wil doen, kan zich registreren op de website. Je krijgt daar ook heel wat tips over hoe je eten kan bewaren of hoe je iets lekker kan koken met de restjes.