Stroomfactuur arme gezinnen stijgt felst

Net de 216.000 gezinnen die het moeilijk hebben, zoals leefloners, moeten het meeste extra ophoesten voor stroom. Die factuur stijgt bij Vlamingen met een sociaal tarief voor elektriciteit nog meer dan bij een doorsneegezin, zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws donderdag.

"Een stijging van de distributienettarieven samen met enkele fiscale maatregelen leiden tot een forse verhoging van de elektriciteitsfactuur", schrijft Eandis in een brief aan de OCMW's. "Deze evolutie heeft een grote invloed op het bestedingsbudget van een groep inwoners die het doorgaans al financieel moeilijk heeft."

Volgens Eandis kan de elektriciteitsfactuur voor Vlamingen met een sociaal tarief maar liefst 57 procent toenemen. Acht procent van de huishoudelijke klanten vallen daaronder, dus zowat 216.000 Vlaamse gezinnen. Doorsneegezinnen zouden tot 52 procent extra betalen.

De doorrekening van de vennootschapsbelasting op intercommunales, de btw-verhoging, de afschaffing van de gratis stroom en de stijging van de distributienettarieven laten zich bij de mensen met een leefloon dus extra hard voelen. Enkel de "Turteltaks" voorziet een lagere impact voor wie het moeilijk heeft.