Dossier Strijd tegen IS

Is Brian De Mulder wel echt overleden?

Er bestaat twijfel over de dood van Syriëstrijder Brian De Mulder. Onze redactie kreeg gisteren bericht van zijn familie dat hij gesneuveld zou zijn tijdens een vuurgevecht. Maar zijn moeder, en vooral de veiligheidsdiensten, twijfelen over dat overlijdensbericht. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Vrijdag kreeg zus Bruna De Mulder een berichtje via WhatsApp van Sara, de Nederlandse vrouw waar Brian mee trouwde en met wie hij ook een dochtertje Aïsha (1) kreeg. Daarin stond: "Je broer Brian is een martelaar. Hij is gesneuveld op het slagveld. Brian is in het paradijs". Op de vraag of ze foto's wilde sturen, liet de vrouw weten dat het te gruwelijk zou zijn.

Geen bewijzen

Bewijsmateriaal kreeg de familie dus niet te zien. Ook was het enkel Bruna die een berichtje kreeg, mama Rosana Rodriguez heeft de melding nog niet gezien, omdat Bruna het aan niemand wil tonen uit schrik voor represailles. De mama van Brian wil het nieuws nog niet geloven, zij wil meer en concrete informatie over zijn vermeende dood. 

'Dood verklaard' om terug te keren?

Bij justitie zijn er nog grotere twijfels over het overlijdensbericht. Volgens terrorismespeurders is het al vaker gebeurd dat terroristen zich dood laten melden om zo te ontsnappen aan het oog van politie- en veiligheidsdiensten. Het zou volgens hen de enige manier zijn voor Brian om terug te keren naar België.