Flawinne: "Niets wijst op terrorisme"

De procureur des Konings van het parket van Namen, Vincent Macq, heeft vanmiddag een persconferentie over de verijdelde aanslag op de paracommandokazerne in Flawinne gegeven. Daar viel vanochtend een gemaskerde man binnen, die later kon worden opgepakt. “De eerste vaststellingen wijzen niet in de richting van terrorisme, maar er wordt geen enkele piste uitgesloten”, aldus de procureur.

“Rond 9 uur maakte de man zijn opwachting aan de ingang van de legerkazerne”, vertelt Macq. “De man was deels gemaskerd en wou toegang krijgen tot de kazerne. Toen hem dat geweigerd werd, reed hij met zijn wagen door de slagbomen. Daarop heeft de wacht het vuur geopend en zijn er twaalf schoten gelost.”

Daarna is de verdachte kunnen terugdraaien en kunnen wegrijden, waarna zijn auto even verderop werd teruggevonden. “Hij is te voet weggevlucht, maar de politie is snel in actie gekomen en er zijn 160 manschappen ingeschakeld. Kort na 12u30 kon de man worden opgepakt, zonder dat er geweld gebruikt moest worden.” Uiteindelijk bleek de man niet gewapend te zijn. Er zaten ook geen explosieven in zijn wagen.

"Verdachte wou zelf paracommando worden"

Het parket gaf ook meer informatie over de identiteit van de dader. “Het gaat om een man uit Namen, geboren in 1983. Hij is gekend voor één feit uit 2005, maar verder staat hij niet bekend om radicale ideeën. Er is dan ook geen enkele aanwijzing in de richting van terrorisme. Maar alle pistes zijn nog open en zullen onderzocht worden.”

Of het gaat om een man met psychische problemen, kon het parket niet zeggen. “Ik ben geen psychiater of psycholoog”, aldus Macq. “Dat zal onderzoek moeten uitwijzen. De man is nu in hechtenis en wordt ondervraagd.” Wel gaf het parket nog mee dat de man in 2010 zelf paracommando wou worden.