Nieuw centrum pakt hackers aan

België gaat criminaliteit via het internet gerichter aanpakken met een gloednieuw Centrum voor Cybersecurity België (CCB). Nu houden verschillende instanties zich bezig met internetveiligheid, het nieuwe centrum moet het werk van al die diensten beter coördineren. Want ook de hackers worden almaar professioneler, zegt premier Michel, die het centrum vanmorgen heeft voorgesteld.

De regering-Di Rupo kondigde het Centrum al aan, maar het was de regering-Michel die de opstart mogelijk maakte – de cyberveiligheidsstrategie operationaliseren is een prioriteit. Sinds midden augustus is het CCB operationeel. Afgelopen vrijdag keurde de regering het strategisch plan goed. "We hebben snel gewerkt om het centrum operationeel te krijgen, zodat we snel de betere aanpak kunnen organiseren", legde Michel uit.

Bedreigingen

"We zijn meer en meer afhankelijk van cyberspace, en daarmee komen ook bedreigingen. Er zijn nu al heel wat actoren, zoals CERT.be en staatsveiligheid, bezig met het mogelijk maken van een veilig en betrouwbaar internet", aldus De Bruycker. "Een kwartet kan zonder dirigent spelen, maar een orkest heeft een dirigent nodig en wij nemen die rol op. Doel is om voor van het dreigingsniveau tot een gepaste veiligheid te komen, een absolute veiligheid is niet realistisch."

“Early warning system”

Het Centrum werkt vanaf volgend jaar met een budget van 700.000 euro, zal tien mensen tewerkstellen en richt zich op drie doelpublieken: @home, @work en de Vital Sectors. Voor die eerste twee zal het Centrum sensibilisering en ondersteunende informatie organiseren. Voor het bedrijfsleven komen daar nog partnerships en betrouwbare technologie bij. Met de vitale sectoren worden onder meer de regering en cruciale infrastructuren bedoeld. Voor hen komen er een "early warning system", ondersteuning en "incident response".