Verdachte aanslag Flawinne gevat

De man die vanochtend geprobeerd heeft de paracommandokazerne van Flawinne, in de provincie Namen, binnen te vallen, is gevat. Dat is bevestigd door het parket van Namen. Hij reed met een auto door de omheining van de kazerne en sloeg op de vlucht nadat er schoten waren gevallen. Na een klopjacht van de politie kon de man opgepakt worden. Uiteindelijk raakte niemand gewond.

De wagen reed rond 9 uur vanochtend door de omheining van de kazerne, waarna verschillende schoten werden gelost door soldaten. Het is nog onduidelijk of de bestuurder van het voertuig ook zelf schoten loste. De verdachte, die mogelijk gemaskerd was, stapte daarna opnieuw in zijn wagen en sloeg op de vlucht.

Gevreesd voor bomauto

Snel daarna werd de wagen van de verdachte aangetroffen in Belgrade, een andere deelgemeente van de stad Namen. Maar de man zelf was te voet op de vlucht geslagen. Doordat de vrees bestond dat er explosieven aanwezig waren in de wagen, kwam ontmijningsdienst DOVO ter plaatse. Rond 12u15 bleek het voertuig veilig te zijn en werd het weggesleept door de ontmijningsdienst.

De politie startte een klopjacht naar de dader en sloot de omgeving van de legerkazerne volledig af. Daarbij werden 160 manschappen gemobiliseerd. Vanuit Belgrade werd de hele buurt uitgekamd. Rond 12u20 kwam uiteindelijk het nieuws dat de verdachte was opgepakt door de politie. Dat werd bevestigd door het parket van Namen. Over zijn motieven is voorlopig niets bekend.

"Verdachte wou zelf paracommando worden"

Op een persconferentie van het parket van Namen heeft de procureur des Konings gezegd dat alle pistes onderzocht worden. "Al zijn er niet meteen aanwijzingen in de richting van terrorisme", zei Vincent Macq. "De verdachte staat niet bekend om radicale ideeën. Wel wou hij in 2010 zelf paracommando worden", zei de procureur.

Wou verdachte wraak op kazerne

De 32-jarige man die de legerbasis in Flawinne probeerde binnen te dringen, zou geen terroristisch motief hebben gehad. Hij zou wraak willen nemen op de kazerne nadat hij er werd afgekeurd toen hij paracommando wou worden. Dat meldt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez. De man werd afgekeurd om medische redenen. Hij zou een mentale stoornis hebben gehad. Voor deze stoornis moest hij medicatie nemen, die hij nu al lange tijd niet meer zou hebben ingenomen.