Dossier Vluchtelingencrisis

Dreigingsniveau asielcentra verhoogd

Het antiterreurorgaan OCAD trekt het dreigingsniveau voor de asielcentra op van 1 naar 2, zo bericht Het Laatste Nieuws vandaag. Aanleiding is het toegenomen geweld tegen vluchtelingen in onze buurlanden. "Er is werkelijk geen touw meer vast te knopen aan de manier waarop in ons land het dreigingsniveau wordt vastgelegd." Dat zegt sp.a-Kamerlid en burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte.

Terreurniveau 2 betekent dat de dreiging 'gemiddeld' is. "Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken heeft daarom beslist dat er een verhoogde waakzaamheid komt rond de asielcentra", luidt het op het kabinet van vicepremier Jan Jambon (N-VA). "De politie zal gericht patrouilleren en daarbij de centra minstens om de vier uur passeren. Verder worden de agenten gesensibiliseerd. Hoe precies? Dat vullen de lokale korpsen zelf in."

Vuurwapens en messen

De beslissing komt er op een moment dat het geweld tegen vluchtelingen flink toeneemt in onze buurlanden. Zo verijdelde de Duitse politie eind vorige week een extreemrechtse aanslag op twee asielcentra in deelstaat Beieren. De verdachten hadden al vuurwapens, messen en springstof in hun bezit. Ook in Nederland en Zweden neemt de agressie tegen asielzoekers toe, van brandstichtingen tot bestormingen van de opvanglocaties. 

Voorzorgen

In ons land zijn er geen concrete aanwijzingen dat de centra geviseerd worden, maar het OCAD neemt liever zijn voorzorgen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) hoopt dat "iedereen hier kalm blijft".

"Geen lijn"

Volgens sp.a-politicus Hans Bonte zijn er nochtans degelijk aanwijzingen in ons land. "Men zegt dat er bij ons geen aanwijzingen zijn, maar dat klopt niet. Ik heb op 3 oktober al gewezen op het feit dat er in Vilvoorde een actieve extreemrechtse organisatie aanwezig is die onder meer gevels bekladt met hakenkruisen en extreemrechtse slogans", aldus de burgemeester van Vilvoorde.

"Ik heb meer dan een maand geleden al gewezen op de absurde situatie dat er in de rest van het land dreigingsniveau 2 was en in asielcentra nog niveau 1. Maar toen heeft men daar niks mee gedaan. Nu kan het plots wel. Dat is vreemd", aldus Bonte. "Er is geen lijn meer te trekken in de beslissingen rond het dreigingsniveau. Er lijkt wel sprake van politieke willekeur bij de analyses. Ik heb ook de indruk dat men meer bezig is met het buitenland dan met het binnenland."