"De Clerck was meedogenloos"

“Roger De Clerck was gefascineerd door zijn beroep en zijn bedrijf. Hij had de oorlog meegemaakt en honger geleden, maar na de Tweede Wereldoorlog heeft hij alles op alles gezet om een groot bedrijf te stichten en veel geld te verdienen.” Dat zegt baron Paul Buysse, die De Clerck al vroeg leerde kennen als collega-ondernemer.

“De manier waarop De Clerck zijn bedrijf heeft uitgebouwd, zou nu niet meer mogelijk zijn”, zegt Buysse. “Ten eerste doordat de economische groei van de jaren ’60 nu niet meer voorkomt. En ten tweede is de regelgeving en de wetgeving veel strenger geworden. Waardoor nu niets meer kan op de manier van toen.”

“Roger De Clerck was een schitterend zakenman”, aldus Buysse. “Al was hij vrij meedogenloos tegenover zijn werknemers. De communicatie met hem was niet altijd even eenvoudig, doordat hij alleen maar dialect sprak. Maar het is onmiskenbaar dat hij zeer succesvol is geweest.”

“Op het einde van zijn carrière heeft hij een grote stunt uitgehaald door George Bush en Margaret Thatcher naar een uithoek van Vlaanderen te halen. Daarmee heeft hij willen aantonen hoe machtig hij wel was. Blijkbaar had hij toen de behoefte om dat te tonen, terwijl hij sowieso vanuit zijn economische positie een zeer machtig man was.”