Dossier Vluchtelingencrisis

Regering zoekt 10.000 opvangplaatsen

De federale regering hoopt met een nieuwe oproep richting de steden en gemeenten te evolueren naar 10.000 opvangplaatsen voor asielzoekers in lokale opvanginitiatieven. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vrijdag verklaard na afloop van de ministerraad.

Eind augustus kondigde Francken aan bij de Belgische gemeenten op zoek te gaan naar 1.600 bijkomende opvangplaatsen voor asielzoekers. De hoop bestond erin één gezin per gemeente te kunnen huisvesten. Intussen werden al 1.750 plaatsen aangeboden en elke dag komen er plaatsen bij, aldus de N-VA'er. Alles samen hebben 242 OCMW's plaatsen aangeboden. Daarvan zijn er 514 geopend. Op die manier evolueert het opvangnetwerk naar 7.800 plaatsen in lokale opvanginitiatieven. Met een nieuwe oproep naar de gemeenten hoopt Francken op 10.000 plaatsen uit te komen. "Eén gezin per gemeente halen we ruimschoots", licht hij toe, al zijn nog niet alle gemeenten mee betrokken.

Opvallend was dat zowel Francken als premier Charles Michel uitdrukkelijk hulde bracht aan Fedasil en andere instanties, zoals het Rode Kruis. Over de standpunten van Open Vld-burgemeester van Koksijde, Marc Vanden Bussche, rond het opvangcentrum voor asielzoekers in de kustgemeente wilde Francken niet veel commentaar kwijt. "Er zijn heel veel burgemeesters die heel goed samenwerken", luidde het.