Straf voor agent met info over aanslag

De politieman die te lang zou getalmd hebben om een tip over de aanslag op het Joods Museumdoor te geven aan de antiterrorismecel van de Brusselse federale gerechtelijke politie, is donderdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden met uitstel. De verdediging heeft al beslist dat ze in beroep gaat.

Na de aanslag op het Joods Museum, die op 24 mei 2014 vier dodelijke slachtoffers maakte, verspreidde het Brusselse gerecht beelden van de aanslag. In de dagen daarop kreeg een lid van de lokale informantendienst Brussel van de federale politie een tip. De tipgever zei de kalasjnikov op de beelden te herkennen als een wapen dat pas in het milieu zou zijn verkocht. De politieman kreeg van een hogergeplaatste officier de opdracht om onmiddellijk een vertrouwelijk rapport op te stellen maar talmde daarmee, waardoor de antiterrorismecel van de federale politie niet op de hoogte was van de info. De vermoedelijke dader van de aanslag, Mehdi Nemmouche, slaagde er intussen in naar Frankrijk te vluchten.

Achteraf bleek dat de tip niet ging om het wapen waarmee de aanslag werd gepleegd, maar desondanks besliste het Brusselse parket de betrokken politieman te vervolgen. De politieman is nu veroordeeld tot twee maanden cel met uitstel maar zijn advocaten, meesters Sven De Baere en Sven Mary, hebben al gemeld dat ze in beroep gaan. "Het was aan de overste van onze cliënt om dat vertrouwelijk verslag op te stellen", klinkt et bij de verdediging.