Michel eist respect na blokkade in Luik

Premier Charles Michel heeft iedereen opgeroepen de regels in onze rechtstaat te respecteren. Dat deed de premier donderdag in de Kamer, naar aanleiding van de stakingsacties eerder deze week waarbij een chirurg niet tijdig in het Luikse ziekenhuis raakte en een Deense toeriste overleed. "Er zijn duidelijke regels. Het blokkeren van een autoweg kan niet volgens de wet", sprak Michel.

De eerste minister had het over "ernstige incidenten" en betuigde het medeleven van zijn regering met de familie van de Deense vrouw. Hij benadrukte dat er in ons land een breed recht bestaat om zeer kritisch te zijn ten opzichte van de regering en om het beleid aan te klagen. "Niemand betwist het stakingsrecht, maar niemand mag het recht om vrij te gaan werken, vrij naar het ziekenhuis te gaan of vrij naar school te gaan, betwisten", zei Michel.

Hij lanceerde daarom een oproep aan iedereen om de regels te respecteren. En een autoweg blokkeren kan niet volgens de wet, aldus Michel, die eraan toevoegde dat die lezing wordt gedeeld door de Raad van Europa. "De vrijheid om te staken eindigt waar mensen naar het werk, naar het ziekenhuis en naar school willen gaan."