Gezocht: Wibra-dief met pepperspray

Het parket van Oost-Vlaanderen is op zoek naar een man die vrouwelijke winkelbedienden van onder meer Wibra overvalt wanneer ze het geld uit de kassa naar de bank brengen. Hij sloeg zeker al elf keer toe. Gisteren was in het opsporingsprogramma FAROEK te zien hoe de overvaller pepperspray gebruikt wanneer hij toeslaat.

De elf diefstallen met geweld dateren uit 2013 en 2014. Bij negen van de elf feiten maakte de overvaller ook effectief buit. Onder de gedupeerden zitten Wibra-filialen uit Vilvoorde, Dendermonde, Ninove, Aalst, Herentals, Maasmechelen, Tongeren en Aarschot. Ook het personeel van Zeeman in Zottegem en Pimkie uit Aalst werd al overvallen. De onderzoekers sluiten niet uit dat er nog verbanden zijn met andere feiten.

“Pepperspray”

Op beelden is te zien hoe de verdachte uitkijkt naar winkelbediendes die tassen of enveloppes met geld bij zich hebben. Hij slaat telkens rond 9 uur toe. “De slachtoffers worden aangevallen op straat, op weg naar de bank of in het bankkantoor”, zegt de politie. “De dader tracht zijn buit dan plots los te rukken. Daarbij gebruikt hij geweld en in sommige gevallen pepperspray.”

Vermomming

Volgens de politie handelt de man alleen. “Hij bereidt zich goed voor en neemt de tijd om toe te slaan.” De man lijkt zich soms ook te vermommen, een keer als straatveger, een andere keer als verhuizer, als schilder en in een aantal gevallen draagt hij een fluohesje.

Opsporing

De politie heeft intussen ook een robotfoto verspreid. Het gaat om een man rond de dertig jaar, mager met kort blond/bruin haar en een rond gezicht. De verdachte spreekt gebrekkig Nederlands. 

Wie de man herkent of weet waar hij verblijft, wordt verzocht om contact op te nemen met de speurders op het gratis nummer 0800 30 30 30 of via opsporingen@police.belgium.eu.