1 op 5 studenten heeft kans op depressie

Tot een op de vijf studenten dreigt een depressie op te lopen, terwijl dat bij de totale bevolking maar 13 procent is. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de KU Leuven bij duizenden studenten. Een op de zeven studenten kampt daadwerkelijk met psychologische stoornissen, een op de twintig heeft zelfs zelfmoordgedachten. Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

De moeilijkheden hebben vaak te maken met de plotse overstap van het middelbaar naar het hoger onderwijs. "Ze zijn voor het eerst weg van huis en komen in een compleet nieuwe omgeving terecht", zegt Ronny Bruffaerts, de coördinator van het onderzoek.

Presteren

"Er komen een heleboel uitdagingen op hen af: ze voelen de druk om te presteren, de vertrouwde structuur van het middelbaar valt weg, ze moeten een sociaal netwerk uitbouwen en leren studeren. Vooral die verbondenheid met andere studenten is belangrijk. Als dat niet goed lukt, hebben ze twee keer meer kans om emotionele problemen te krijgen."

‘MindMates’

Om het probleem aan te pakken, heeft de KU Leuven 'MindMates' in het leven geroepen. Het project moet studenten onder meer aanzetten om met elkaar te praten, ook als het minder goed gaat.