Vakbond FGTB betuigt medeleven na incident

De Franstalige socialistische vakbond FGTB, die de vakbondsactie maandag in de regio Luik organiseerde, heeft zijn medeleven betuigd aan de familie van de Deense vrouw die in het ziekenhuis van Hermalle overleed. Dat ziekenhuis diende een klacht in tegen onbekenden omdat hun chirurg geblokkeerd zat door de vakbondsactie, en daardoor niet tijdig in het ziekenhuis geraakte om de Deense vrouw te opereren. Francis Gomez, voorzitter van de FGTB Luik-Hoei-Waremme, noemt een deel van de actie "totaal mislukt".

De voorzitter benadrukt woensdagavond dat de actie van het FGTB bedoeld was om meer sociale gerechtigheid te eisen. "De acties zijn in geen geval ingegeven door kwaadaardigheden of de wil om anderen te schaden, integendeel", zegt Gomez. De vakbondsman hoopt dat het gerecht zijn werk doet met de klacht die het ziekenhuis CHC Luik heeft ingediend.

Toch begrijpt Gomez niet "dat in zo'n noodgeval, het ziekenhuis geen plan B heeft". Maar de vakbond, die tot de actie maandag in de provincie Luik had opgeroepen, steekt ook de hand in eigen boezem. De regiovoorzitter wil dan ook dat de socialistische vakbond zichzelf in vraag stelt. "Voor de staking van maandag was het een van onze doelstellingen om onze ideeën te ontwikkelen maar de operatie is totaal mislukt", zegt Gomez. "Door de verschillende incidenten zijn de media meer bezig met de vorm van de beweging dan met de inhoud, iets wat ik kan begrijpen. En ik veroordeel de betogers evenmin. In tegendeel, de FGTB zal hierover moeten nadenken en toegeven dat bepaalde acties meer problemen dan iets anders met zich meebrengen."