Arts te laat door stakers: patiënt sterft

Een Deense toeriste is maandag om het leven gekomen omdat de dokter die haar moest behandelen, vaststond door een stakingsblokkade van FGTB-leden. Het ziekenhuis, het Centre Hospitalier Chrétien in Luik dient een klacht in tegen onbekenden voor onvrijwillige doodslag. Dat bevestigt het parket van Luik aan VTM NIEUWS.

De vrouw was maandag in het ziekenhuis met spoed opgenomen na een slagaderbreuk. De chirurg die haar moest behandelen stond vast in een file in Cheratte, ontstaan door stakende FGTB-leden. Uiteindelijk kon hij met politiebegeleiding de file voorbijsnellen, maar de operatie kwam er drie kwartier te laat. De vrouw stierf een aantal uur na de operatie.

Volgens het ziekenhuis ligt de verantwoordelijkheid bij de vakbond. Het dient nu klacht in tegen onbekenden voor onvrijwillige doodslag. Verder onderzoek moet uitwijzen of er effectief een causaal verband is tussen de staking en het overlijden van de vrouw: "Het is nog niet duidelijk of de vrouw gered kon worden zelfs als de chirurg op tijd was. Die vraag moet nu eerst beantwoord worden", zegt Cathérine Collignon van het parket van Luik.

De vakbond zelf wijst dan weer naar het ziekenhuis, omdat het geen vervanger vond. “Zij stellen zich vragen over de organisatie van het ziekenhuis, waarom was er geen vervanger?”, zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez.