Winkelkar tot 10 euro duurder in ons land

Voor een volle winkelkar betaal je in België bijna tien euro meer dan in Frankrijk en Duitsland. Dat blijkt uit een onderzoek van de krant La Capitale. Belgen trekken daarom steeds vaker de grens over om boodschappen te doen. “Ieder jaar kopen we voor 2.5 miljard euro aan boodschappen in supermarkten net over de grens”, klinkt het bij Comeos.

Bij het onderzoek werden 21 dezelfde producten gekocht in supermarkten in België, Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. En wat blijkt? We betalen in België tot tien euro meer dan in Frankrijk en Duitsland. Maar hoe komt dat nu? Ten eerste is het personeel hier een kwart duurder dan in andere landen, door de hoge loonkosten. Ten tweede ligt de Belgische btw zes procent hoger dan in Luxemburg. En tot slot is ons land maar een kleine afzetmarkt waar alle etiketten bovendien in de drie landstalen gedrukt moeten worden. Dat kost de merken veel geld en dat rekenen ze door.

Het motiveert heel wat Belgen om hun boodschappen net over de grens te gaan doen. "Gemiddeld wonen de meeste Belgen op zo'n 50 kilometer van een grens. Het is dan ook niet verwonderlijk dat op de parkings van supermarkten aan de grens vaak Belgische nummerplaten te zien zijn", klinkt het bij Comeos. "Ieder jaar kopen Belgen voor maar liefst 2,5 miljard euro aan boodschappen in supermarkten net over de grens."