Lonen gaan sneller stijgen dan verwacht

Door de hoge stroomfactuur zal de volgende loonindexering minder lang op zich laten wachten dan aanvankelijk gedacht. Dat meldt Het Laatste Nieuws en De Tijd. Het federaal Planbureau gaat uit van een loonstijging begin 2017, maar dat wordt normaal gezien enkele maanden vroeger. 

De stroomfactuur is al een tijdje het gespreksonderwerp in de Vlaamse en federale regering. De btw op elektriciteit stijgt van 6 naar 21 procent en ook in Vlaanderen stijgt de factuur per gezin vanaf volgend jaar nog eens met 100 euro. Die stijging zal echter de impact op de indexsprong beperken, waardoor de lasten voor werkgevers met 900 miljoen afnemen. Anderzijds gaat de hoge stroomfactuur en de hogere accijnzen leiden tot een versnelling van de inflatie. 

Volgens KBC-econoom Koen De Leus zit de kans erin dat ook de spilindex sneller gaat overschreden worden dan voorzien. Het Planbureau gaat momenteel uit van een overschrijding in december 2016, waardoor de sociale uitkeringen vanaf januari 2017 met 2 procent stijgen. Maar de kans is reëel dat die indexering er sneller komt, waardoor ambtenaren nog voor het einde van 2016 meer loon krijgen.