Dossier Vluchtelingencrisis

Extra politie waar migrantenopvang is

De Limburgse gemeenten die asielzoekers opvangen, krijgen van de federale overheid extra politie-ondersteuning. Dat hebben minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (beiden N-VA) dinsdag gezegd tijdens een werkvergadering met burgemeesters Wouter Beke (Leopoldsburg), Jan Dalemans (Hechtel-Eksel) en Marino Keulen (Lanaken).

Jambon en Francken waren dinsdag in Limburg voor overleg met de gemeenten waar er momenteel of in de nabije toekomst asielzoekers zullen opgevangen worden. Reden was de ongerustheid over het garanderen van de veiligheid. De capaciteit van de betrokken politiezones wordt onvoldoende geacht om de extra taken uit te voeren die bij de opvang van asielzoekers komt kijken. Jambon en Francken beloofden extra ondersteuning vanuit de federale politie aan burgemeesters Beke, Dalemans en Keulen. Alain Yzermans van Houthalen-Helchteren was afwezig door een studiebezoek in Denemarken.

Het was vooral de burgemeester van Hechtel-Eksel die zijn bezorgdheid over de veiligheidsmaatregelen had geuit. Hij weet pas sinds begin deze week dat er 300 asielzoekers in wooncontainers zullen ondergebracht worden in zijn gemeente en vreest dat zijn politiekorps onvoldoende capaciteit heeft om bijkomende veiligheidstaken op zich te nemen. Er komen volgens Dalemans ook extra kosten op zijn gemeente af, onder meer voor bijkomende infrastructuurwerken zoals straatverlichting. De minister en de staatssecretaris wisten de bezorgdheid echter te counteren en beloofden compenserende inspanningen vanuit de federale overheid.