Weer auto's op Leien na waterlek A'pen

In Antwerpen is vanochtend een hoofdwaterleiding gesprongen op de Italiëlei. Daardoor stonden verschillende straten onder water. Onder meer de Rooseveltplaats is ondergelopen, een belangrijk knooppunt voor het busverkeer in de stad. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse en de coördinatiefase van het rampenplan was een tijdlang afgekondigd. Voor het verkeer dat naar de binnenstad moet, was het dan ook een zware ochtendspits.

Volgens stedelijk rampenambtenaar Bart Bruelemans is het lek gedicht, maar moet er wel nog bekeken worden welke schade het water - ondergronds en aan het wegdek - heeft aangericht. De brandweer heeft het water intussen weggepompt. Enkele kelders in de buurt liepen ook onder.

Rond de middag was de meeste verkeershinder achter de rug. Het openbaar vervoer kan weer over alle stopplaatsen op het plein beschikken, alleen het autoverkeer wordt nog niet toegelaten tussen de Leien en de Osystraat. De herstellingen aan het verzakte wegdek zullen daar allicht nog dagen duren.

Verzakkingsgevaar

Hoewel het lek zelf gedicht werd en het meeste water intussen kon worden weggepompt, blijft er bezorgdheid over de ondergrond. "Het weggestroomde water heeft ook ondergronds zijn weg proberen vinden en heeft onder meer zand onder het wegdek meegespoeld", zegt rampenambtenaar Bart Bruelemans. "We onderzoeken de stabiliteit van het wegdek, om te vermijden dat er na het vrijgeven van de omgeving ongevallen zouden gebeuren." Een bestelwagen van de brandweer zakte alvast met zijn voorwiel door een put in het wegdek.

Opnieuw auto's

Intussen rijden er opnieuw auto's op de Leien. Het verkeer zal de komende dagen wel hinder ondervinden op de Rooseveltplaats door herstellingswerken, omdat de ondergrond nog zeer onstabiel is. Er zitten grote gaten onder de grond en er moet nu gekeken worden hoe ze dat kunnen oplossen. Daarna moeten de weg en het asfalt nog hersteld worden.