Dit bracht strijd tegen fraude op in 2014

In de strijd tegen fiscale fraude heeft de Brusselse correctionele rechtbank vorig jaar maar liefst 35 miljoen euro aan verbeurdverklaringen uitgesproken. Dat blijkt uit cijfers van de afdeling Ecofin, de tak van het Brusselse parket dat dossiers over economische, fiscale en financiële fraude behandelt.

De Nederlandstalige en Franstalige rechtbank van Brussel hebben alles samen 35.567.890,29 euro aan verbeurdverklaringen uitgesproken. Daarnaast werd er ook nog eens meer dan 6 miljoen euro aan boetes geïnd. Een deel van dat geld wordt gebruikt om slachtoffers te vergoeden, maar een groot deel vloeit terug naar de staatskas.

Voorts is er ook voor 2,5 miljoen euro aan minnelijke schikkingen getroffen. Het parket mag altijd aansturen op zo’n schikking. Het levert een zekere vergoeding op voor slachtoffers en ook een pak tijdswinst, door het wegvallen van een strafrechtelijke zaak.

Volgens het Brusselse parket zijn de cijfers een succes, in vergelijking met het aantal behandelde dossiers. Maar, zo luidt in het persbericht, “het parket blijft initiatief nemen om de zakenwereld te sensibiliseren om de samenwerking nog te verbeteren, onder meer in de strijd tegen witwaspraktijken.”