Int BPost binnenkort onze boetes?

De politie moet massaal taken uitbesteden. Bewakingsfirma's kunnen bijvoorbeeld het verkeer regelen op sommige plaatsen en B-post kan boetes innen. Dat schrijft minister van Binnenlandse zaken Jambon in zijn takenplan, dat de krant De Tijd al kon inkijken. De vakbond noemt het een regelrechte aanval op de politie.

Bij de politie staat een ingrijpende hervorming voor de deur, waarbij massaal politietaken worden afgeschaft of uitbesteed. Zo zullen bewakingsfirma’s instaan voor het bekijken van beelden op publieke plaatsen, parkeerterreinen en uitgaansbuurten en mogen ze zelfs patrouilleren. Ook privébedrijven, zoals Bpost, worden ingeschakeld, onder meer om boetes te innen.

Jan Adam van het ACV noemt de maatregelen van Jambon een regelrechte aanval op de politie. “Alleen al het plan om alle ondersteunende diensten bij de politie weg te halen, gaat over 10.000 jobs. De regering wil gewoon heel veel politietaken privatiseren. En finaal zullen ze niet goedkoper of performanter gebeuren. Er zal netto amper meer blauw op straat overblijven. Dit is onverantwoord.”

Jambon nuanceert en stelt dat het voorlopig nog maar om denksporen gaat. Maar volgens goedgeplaatste bronnen zal de minister dit jaar nog met zijn takenplan naar buiten komen.