'Trage rechter' dan toch niet zo traag

Yves Vanmaele, de omstreden ex-onderzoeksrechter van Veurne, is gisteren voor de politierechtbank verschenen wegens te snel rijden. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Zijn veroordeling is ironisch, want Vanmaele stond jarenlang bekend als 'de trage onderzoeksrechter', omdat hij dossiers zo traag behandelde. 

De inmiddels gepensioneerde onderzoeksrechter werd op 15 januari met zijn Volkswagen Golf geflitst aan een snelheid van 89 km/u waar maar 50 mocht gereden worden. Zijn zaak kwam gisteren voor op de politierechtbank van Brugge, maar werd uitgesteld naar 14 december. 

Yves Vanmaele kwam als onderzoeksrechter in Veurne geregeld in opspraak. Hij kreeg de bijnaam 'de trage rechter' omdat hij dossiers zo traag behandelde dat zaken verjaarden. Hij werd ook verdacht van corruptie nadat een cannabisboer had bekend dat hij de beslissing van Van Maele had kunnen afkopen.

Verboden Telefacts

Yves Vanmaele was ook het hoofdonderwerp van de veelbesproken uitzending van het VTM-magazine Telefacts. Vanmaele had in april 2014 een eenzijdig verzoekschrift ingediend waardoor de reportage in eerste instantie verboden werd. VTM tekende verzet aan tegen de zaak en mocht de reportage toch uitzenden. Daarin getuigden meerdere mensen over de omkopingspraktijken bij de rechtbank in Veurne en de rol van onderzoeksrechter Vanmaele.