Portie bitterballen: snack of maaltijd?

Mag je een croque uit het vuistje eten op café, is een portie bitterballen een snack of een maaltijd? Over deze vragen buigt financiënminister Van Overtveldt zich momenteel. Ongeveer 10.000 cafébazen die dachten te ontsnappen aan de witte kassa, moeten er nu toch één kopen. Ofwel moeten ze stoppen met maaltijden aan te bieden. Dat zegt Van Overtveldt (N-VA) na een arrest van de Raad van State.

De Raad van State had bezwaren bij de wettelijke procedure en het gelijkheidsbeginsel uit de wetgeving, die dateert van de vorige legislatuur. De nodige wetgevende initiatieven werden reeds voorbereid om aan de opmerkingen van de Raad van State tegemoet te komen.

Van Overtveldts oplossing ligt in lijn met wat sectoroganisatie Horeca Vlaanderen voorstelt: het schrappen van de 10 procentregel. Die impliceert dat "alle horecazaken die maaltijden aanbieden in de toekomst over een witte kassa moeten beschikken". Café's die enkel caféhapjes aanbieden vallen daar niet onder. Maar daar wringt nu net het schoentje: wat is nu een snack, en wat een maaltijd? Een cafébaas mag de klant een kommetje kaas of salami en een croque uit het vuistje voorschotelen, maar over een portie bitterballen of miniloempia’s wordt er nog druk gediscussieerd.