"Schandalig: priester steunt moordenaar"

In de West-Vlaamse gemeente Zwevezele is commotie ontstaan rond een getuige in een assisenproces. De priester van de gemeente is namelijk opgeroepen om te getuigen in het voordeel van de dader. “Een schande”, volgens de inwoners, “als zelfs een pastoor niet meer onpartijdig is”. Het volk is inmiddels een petitie gestart. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Alles draait om het assisenproces van Nathalie Bij de Leij. De 41-jarige vrouw moet zich vanaf vrijdag in Brugge verantwoorden voor de moord op haar dochtertje Dimfy. In totaal werden er 49 getuigen opgeroepen, waaronder ook de priester in Zwevezele, die werd opgeroepen door de beklaagde.

De inwoners van de gemeente vinden het een grote schande dat een priester komt getuigen voor assisen. De nieuwe vriendin van Dimfy’s vader is dan ook een petitie gestart, die al door 350 mensen ondertekend werd. “Ik mik op 500 handtekeningen. Het is duidelijk dat hij partij trekt voor de moeder. Op de begrafenis van Dimfy liet hij de moeder ook alle muziek kiezen, terwijl zij in de gevangenis zat. De vader van Dimfy had helemaal geen inbreng.”

De priester zelf zegt dat hem niets te verwijten valt. “Ik sprak heel kort met de mensen tijdens het afrekenen van de begrafenis. Dat wil toch niet zeggen dat ik partijdig ben? Ik ben niet blij met die petitie die tegen mij loopt, dit zorgt voor polarisering in onze parochie. Ik kan me echter niet onttrekken aan mijn plichten.”