Veel file door staking, ongevallen en mist

De regionale stakingsdag van de socialistische spoorbond ACOD heeft dinsdag, net zoals maandag, voor een zware ochtendspits gezorgd op de wegen richting Brussel. Op het hoogtepunt van de spits stond er meer dan 400 kilometer file in heel België. Het filerecord dit jaar staat op 450 km. In Vlaanderen lag het piekmoment om 07.30 uur toen er 270 km file stond. Dat laten het Vlaamse Verkeerscentrum en Touring Mobilis weten.

Net als maandag is er sprake van een vroege ochtenduittocht, een gevolg van de spoorstaking: mensen kiezen het zekere (de auto) boven het onzekere, aldus Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum.

De verkeersstroom werd al vroeg gehinderd door drie incidenten. Kort voor 6 uur zorgde in Zellik, op de Brusselse binnenring, een defecte auto voor verkeershinder. Kort na 6 uur gebeurde op de E40 ter hoogte van de parking van Groot-Bijgaarden een ongeval met twee wagens. Nadien gebeurde op de Brusselse binnenring, ter hoogte van Strombeek-Bever, een ongeval met vier wagens waarbij de linker rijstrook een tijdlang versperd was.

Touring Mobilis maakte op zijn site melding van ongeveer 400 km file omstreeks 8.00 uur. De hinder beperkte zich niet tot Vlaanderen en Brussel. Automobilisten die van Charleroi naar Brussel reden, moesten rekenen op een wachttijd van bijna twee uur.

Rond 09.15 uur was de filetrend dalende al stond er in heel België op dat moment nog wel 270 km file, aldus de website van Touring Mobilis.