Rijden met GPS tijdens nieuw rijexamen

Extra manoeuvres op het praktisch rijexamen en een zwaardere bestraffing voor overtredingen van een hogere graad op het theoretisch examen. Dat zijn de krijtlijnen van de hervorming van het rijexamen in Vlaanderen, waarover de kranten van Mediahuis berichten. Ook de autokeuring en de rijopleiding staat een update te wachten.

"Op korte termijn zal de gevraagde kennis en kunde voor het rijexamen worden opgekrikt", belooft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) in zijn nieuwe beleidsbrief. In het praktische luik voorziet de minister de invoering van extra manoeuvres. Daarnaast wil hij vaardigheden als risicoperceptie en rijden met de gps aan bod laten komen. En de focus op automechaniek wordt afgebouwd.

Bij het theoretische examen zullen overtredingen van een hogere graad zwaarder doorwegen in de eindscore. Door meer variatie in de (volgorde) van de vragen, wil men ook bedrijfjes afstoppen die stoomcursussen aan anderstaligen geven met tips en trucs om makkelijk te slagen, luidt het in de Gazet van Antwerpen. Voor de rijopleiding wordt er gedacht aan een 'terugkomdag', al moet dat nog praktisch uitgewerkt worden.

“Ook rijopleiding moeilijker maken”

Mobiliteitsorganisatie VAB vindt ook dat het rijexamen niet moeilijk genoeg is. Maar als je het examen moeilijker maakt, dan moet de rijopleiding dat ook worden. En zouden jongeren dus meer uren opleiding moeten volgen.