Bende maakt valse identiteit op bestelling

De federale politie heeft negen Noord-Afrikanen aangehouden die op bestelling identiteiten creëerden, meestal op vraag van mensensmokkelaars. Ze maakten dus niet alleen identiteitskaarten na, maar ook bijvoorbeeld SIS-kaarten, waarmee hun klanten dus een volledige nieuwe identiteit konden opbouwen. De bende kon opgerold worden na tien huiszoekingen in Antwerpen en Brussel.

De arrestaties zijn het resultaat van twee afzonderlijke gerechtelijke onderzoeken, die weliswaar raakvlakken bleken te vertonen en waarin de politiediensten uiteindelijk tegelijkertijd zijn opgetreden. Het eerste onderzoek werd opgestart na informatie die de politie kreeg over een zwendel in valse en vervalste identiteitsdocumenten, en legde uiteindelijk de hele bende bloot. Die bleek over een internationaal netwerk van klanten te beschikken maar ook over een netwerk van vervalsers. 

Het tweede onderzoek ging van start toen op de luchthaven Brussels Airport een zending valse identiteitsdocumenten werd onderschept. De zending was op weg naar Griekenland. Verder onderzoek leidde eerst naar twee verdachten maar die bleken al snel niet alleen te handelen en een groot aantal pakketten naar Griekenland en Turkije verstuurd te hebben, vermoedelijk naar mensensmokkelaars.

Op 13 oktober kon een eerste verdachte opgepakt worden op de luchthaven van Charleroi en nadien volgden nog arrestaties en een tiental huiszoekingen in het Brusselse en één in Antwerpen. Daarbij konden de politiemensen niet alleen een groot aantal authentieke, valse en vervalste identiteitsdocumenten in beslag nemen maar ook een hoop materiaal om documenten na te maken, gaande van witte plastic kaarten, een PC en een persmachine tot een specifieke printer voor plastic kaarten, scanners en lijm.