Wetgeving witte kassa deels vernietigd

De Raad van State heeft de regelgeving rond de witte kassa voor de horeca deels vernietigd, zo meldt Horeca Vlaanderen maandag. De Raad volgde het advies van de auditeur dat de zogenaamde 10 procentregel niet door de beugel kan.

Het koninklijk besluit van eind december bepaalt dat de geregistreerde kassa - die ingevoerd werd tegen het zwartwerk in de sector – enkel verplicht is voor horecazaken waar "regelmatig" maaltijden worden verbruikt. De btw-administratie besliste daarop om die "regelmatig" te vertalen naar minstens tien procent van de omzet uit de ter plaatste verbruikte maaltijden. Horeca Vlaanderen trok tegen deze bepaling naar de Raad van State. "De Raad van State heeft nu zowel het koninklijk besluit als de beslissing van de btw-administratie vernietigd", klinkt het in een persbericht.

Willekeur

De auditeur bij de Raad van State adviseerde eerder dat het criterium 'regelmatig verschaffen van maaltijden', tot willekeur zou leiden en zo het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel schenden. Ook was volgens de auditeur de 10 procentregeling onwettig omdat de btw-administratie niet bevoegd is om een dergelijke regel vast te stellen. "Voor de ondernemers die al kassaplichtig waren bevestigde de overheid dat de timing ongewijzigd blijft (1 januari 2016), maar een deel van de regelgeving zal wel moeten worden aangepast", zegt Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen.

Nieuwe regelgeving

Daarbij pleit de sectorfederatie opnieuw voor nieuwe regelgeving die "rechtszeker, evenwichtig en rendabel" is, met begeleidende maatregelen en een gelijk speelveld. "Iedereen die voeding ter plaatse aanbiedt moet op dezelfde manier behandeld worden en zal dus een kassa moeten gebruiken", aldus Van Assche. Cafés die geen maaltijden aanbieden of frituren zonder eetplaatsen moeten hier volgens hem niet onder vallen.