Bedwants bezig aan opmars in Vlaanderen

Ongediertebestrijders moeten steeds vaker uitrukken om de bedwants te verdelgen. De bloedzuiger gedijt namelijk goed in de Vlaamse slaapkamer. Dat schrijft Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag. 'Oppassen met couchsurfers en Airbnb'ers uit Londen of New York, die brengen de beestjes mee.'

Vijf jaar geleden kwam de bedwants nog amper voor in Vlaanderen of Brussel, maar vandaag moeten ongediertebestrijders hier steeds vaker uitrukken om het bed bug te vernietigen.

De bedwants kan tot een centimeter groot worden en gaat 's nachts te werk, als zijn slachtoffer slaapt. Met zijn scherpe snuit, die eerst een soort gif in de huid spuit, zuigt het bruinrode beestje mensenbloed naar binnen. Een beet kan bij sommigen leiden tot allergische reacties en rode bultjes die jeuken.

Volgens Gert Vandecruys van Anticimex kunnen bedwantsen overal voorkomen. 'Een propere kamer, een vuile kamer: dat maakt allemaal weinig uit.' Dat Vlaanderen en Brussel opnieuw kampen met nesten, komt volgens de experts door het toegenomen reisgedrag. Wie naar Londen, Amsterdam of New York reist, loopt een verhoogd risico. Sommige hotels zijn broeihaarden. Een eitje in de kleren kan voldoende zijn om thuis met een plaag te zitten.

Maar ook fenomenen als couchsurfing (vooral onder jongeren populair) en Airbnb veroorzaken een opstoot en een verdere verspreiding, vooral in de grootsteden.