Asielopvang nu ook in leegstaande kantoren

De Vlaamse regering wil lege fabrieken en kantoorgebouwen kunnen inzetten voor noodopvang. Daarvoor werkt ze aan een aanpassing van de wetgeving, zodat bedrijfsruimten of industriële sites tijdelijk een nieuwe functie kunnen krijgen. Dat zal bijvoorbeeld gebeuren in een voormalig kantoorgebouw van ING op de Excelsiorlaan in Zaventem. Zo'n 250 asielzoekers zullen er worden ondergebracht. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws vandaag.

Ook daklozen of burgers die door onvoorziene omstandigheden niet in hun woning kunnen blijven, zullen in leegstaande panden onderdak kunnen krijgen. De Raad van State moet zich wel nog buigen over het wijzigingsbesluit.

Staatssecretaris voor Asielbeleid Theo Francken (N-VA) heeft overigens beslist dat asielzoekers die na hun erkenning de opvang meteen verlaten, twee maanden lang 280 euro aan maaltijdcheques krijgen. Zo hoopt hij dat er sneller plaatsen vrijkomen in de centra. Een bed moeten de erkende asielzoekers bij vrienden of familie zoeken. "Ik hoop hierdoor toch zo'n 300 plaatsen per maand vrij te maken."

De staatssecretaris hervormde ook 500 van de 1.000 plaatsen in de preopvang tot tijdelijke, flexibele opvangplaatsen. Geregistreerde asielzoekers voor wie niet meteen een plek is in de opvangcentra, kunnen daar enkele dagen terecht.