1 op 4 jongeren vindt fietsen onveilig

Vooral het gebrek aan (veilige) fietspaden en de drukke wegen zijn de belangrijkste redenen die de jongeren aanhalen. Maar ondanks dat onveiligheidsgevoel draagt slechts 1 op de 10 een fietshelm, heeft bijna de helft geen fluorescerende kledij en geeft 30% aan zijn fietsverlichting niet altijd aan te zetten. Evenveel jongeren geven toe soms dronken te fietsen. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws.

"Elke fietser - jong of oud - moet beseffen dat zowel fietshelmen als fluorescerende kledij z'n leven kunnen redden", zegt Maarten Matienko van VAB. "Vlaanderen heeft een mentaliteitswijziging nodig. Vandaar ook onze twee weken durende actie samen met MNM."

Verplichten geen optie

Een helm of een fluovestje wettelijk verplichten, is verrassend genoeg geen optie voor de VAB. "We werken al jaren om meer mensen op de fiets te krijgen tijdens het woon-werkverkeer", zegt Matienko. "Een verplichting zou dat kunnen afremmen. Dat willen we koste wat het kost vermijden. De excuses die we momenteel gebruiken om geen helm of fluovestje te dragen, kunnen door een betere en meer gespreide verkeerseducatie misschien verdwijnen."

Uit de enquête blijkt ook dat de Vlaamse jongeren zichzelf voorbeeldig vinden in het verkeer, en dat ze de schuld voor de onveiligheid in de schoenen van anderen schuiven.