Maaltijdcheques voor wie snel vertrekt

Asielzoekers die de opvang meteen verlaten, krijgen twee maanden 280 euro maaltijdcheques per maand. Dat heeft staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) beslist. Francken hoopt op die manier sneller plaatsen vrij te maken voor nieuwe asielzoekers. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws vandaag.

De komende weken wordt het puzzelen om voor elke geregistreerde asielzoeker opvang te voorzien. Bevoegd staatssecretaris Theo Francken wil dus dat erkende asielzoekers sneller opvangcentra verlaten waardoor er plaatsen vrijkomen voor nieuwe asielzoekers. Concreet: wanneer een asielzoeker wordt erkend, mag hij nog 2 maanden in het centrum blijven. Tijdens die overgangsperiode kan hij of zij op zoek gaan naar een woning. Aan die periode wordt niet geraakt.

Alternatief

Maar Francken biedt erkende asielzoekers nu ook een alternatief aan: als ze de opvang meteen verlaten, krijgen ze 280 euro maaltijdcheques per maand, gedurende 2 maanden. Onderdak moeten ze vinden bij familie of vrienden. "Onze sociale zekerheid trekt vluchtelingen aan. Maar ook het feit dat veel kennissen of familieleden hier al zijn", zegt Francken. "Ik denk dan ook dat veel mensen hier positief op zullen reageren." Een aardverschuiving in de opvang zal dit niet veroorzaken, erkent hij. "Maar ik hoop dat hierdoor toch zo'n 300 plaatsen per maand vrijkomen."

8 nieuwe centra

Intussen blijft de staatssecretaris naar extra opvangplaatsen zoeken. Michel I hakte vrijdag de knoop door voor nieuwe opvangplaatsen in 8 gemeenten: Zeebrugge, Knesselare, Oostende, Zaventem, Spa, Vielsalm, Scherpenheuvel en Brasschaat. Samen moeten zij 1.650 opvangplaatsen creëren. Privépartners zullen 1.050 plaatsen extra moeten vrijmaken.

Bij de kustgemeenten klinkt gemor: ze voelen zich geviseerd. Francken begrijpt hun bezorgdheid, maar vraagt zelf ook begrip: "Ik heb geen geheime agenda om die regio meer asielzoekers te geven dan een andere. Als er locaties worden aangeboden door Defensie die goedgekeurd worden door Fedasil, dan gaan die open. En er is nu eenmaal vooral vraag naar grote gebouwen zoals kazernes. Dat er veel kazernes in West-Vlaanderen en Limburg liggen, ligt niet in mijn handen."

Privéspelers

Komt erbij dat de aanbiedingen van privéspelers tegenvallen. "De regering probeert via openbare aanbestedingen ook opvang via privéspelers te creëren. Er wordt weinig aangeboden, en wat wordt aangeboden is niet altijd bruikbaar als opvangcentrum", weet Francken. "Van de 7.000 plekken die we zo probeerden te creëren, hebben we er maar 2.200 kunnen realiseren."

De regering zet ook vaart achter een nationaal spreidingsplan. "Volgende week zetten we daar enkele grote lijnen over uit", aldus Francken. "Maar een plan wil niet per se zeggen dat de kazernes automatisch zullen sluiten."