Staking: sabotage op spoor en op E40

Vannacht is er opnieuw sabotage aan het spoor vastgesteld door de regionale stakingsactie van de socialistische spoorvakbond vandaag. Dat zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. De staking geeft op dit moment vooral hinder op het spoor in de regio’s Luik en Namen. Ook op de weg is er hinder. Manifestanten hebben de E40 en de A604 ter hoogte van de luchthaven van Luik geblokkeerd.

Volgens Infrabel zijn zondagnacht opnieuw twee daden van sabotage vastgesteld aan het spoor. Meer details geeft Infrabel niet. "Het ging om daden tegen de spoorveiligheid. De schade is intussen hersteld", aldus Petit. Infrabel gaat een klacht neerleggen tegen onbekenden.

In Luik en Aarlen werden fakkels en toortsen op het spoor gegooid. Dat zorgt voor een levensgevaarlijke situatie, veroordeelt Infrabel. "Dat zorgt ook voor veel verwarring. Treinbestuurders zijn zo getraind dat ze de kleur rood interpreteren als een gevaarlijke situatie", aldus de woordvoerder.

Wegblokkades

Rond 6 uur hebben 200 manifestanten op de E40 ter hoogte van Herstal de weg geblokkeerd. Pas rond 11.30 uur was er weer verkeer in beide richtingen mogelijk. Ook de A604 ter hoogte van de luchthaven van Luik was geblokkeerd.

Treinverkeer

In de regio Luik en Aarlen reed rond 5.30 uur geen enkele trein. De ACOD heeft in en rond Luik en in Aarlen verschillende stakingsposten geïnstalleerd, evenals in Ronet (provincie Namen). Ook de seinposten van Visé (Wezet) en Flémalle zijn gesloten sinds zondagavond.

In Vlaanderen zijn het vooral de conducteurs die het werk hier en daar neerleggen", aldus de NMBS-woordvoerster. Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit bevestigt dat de impact van de actie in Vlaanderen momenteel beperkt is, al zijn er verspreid wel enkele afgeschafte treinen. De meeste hinder is er voor het treinverkeer komende uit Luik richting Leuven en Brussel, zegt hij.

Dinsdag

Dinsdag voert de socialistische vakbond actie in Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en in Henegouwen en de rest van Waals-Brabant. Met de acties protesteert men tegen de spoorplannen van minister Jacqueline Galant en tegen het moeizame sociale overleg.