Europese Nacht zonder Ongevallen is succes

In het kader van de Europese Nacht zonder Ongevallen hebben de Responsible Young Drivers (RYD) in de nacht van zaterdag op zondag in een tiental Vlaamse discotheken 1.600 bestuurders een alcoholtest laten afleggen.

Negen op de tien (90,5 procent) hield zich aan het beloofde engagement en bleef onder de alcohollimiet. Voor het eerst werden er aparte statistieken bijgehouden voor bestuurders jonger dan 25. Zij scoorden nog net iets beter: 91 procent van de mannen scoorde daar onder de limiet, en bij de vrouwen 95 procent.

Bij de 25-plussers blies 84 procent van de mannen ‘safe’ en 90 procent van de vrouwen. Vorig jaar blies 80,3 procent van alle deelnemers ‘safe’. "Dat is nu duidelijk een pak beter, en dat is positief natuurlijk", reageert RYD-directeur Ruben Stassen. "Voor het eerst hebben we ook aparte cijfers voor jongeren, en zij scoren dus beter dan de oudere bestuurders. Zij lijken zich iets beter bewust te zijn van de risico's van rijden onder invloed."

Ook in Brussel en Wallonië konden discotheekgangers een alcoholtest afleggen. Daar mocht 80 procent van de bestuurders meteen met de eigen wagen vertrekken.

WODCA-controles in Antwerpen

De Antwerpse verkeerspolitie heeft in de nacht van zaterdag op zondag 4.314 bestuurders getest op het rijden onder invloed van alcohol. 2,7 procent van hen had te veel gedronken. 25 rijbewijzen werden onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken.

De politie voerde WODCA-controles uit (WeekendOngevallen Door Controle Aanpakken). Voor middernacht werd aan de Noorderlaan en de R11 gecontroleerd, na middernacht stonden de agenten aan de Siberiastraat en de De Gerlachekaai. 42 bestuurders moesten drie uur wachten wachten vooraleer ze opnieuw mochten rijden, 50 bestuurders moesten hun rijbewijs 6 uur inleveren, en 25 van de 4.314 gecontroleerde bestuurders zijn het rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen kwijt.

De politie nam ook nog twee voertuigen in beslag, één omdat de bestuurder de boete niet onmiddellijk kon betalen, en één omdat het niet verzekerd was.