"Agenten niet meer gratis naar arts"

Voor N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote kan het niet langer dat politiemensen volledig gratis naar de dokter gaan. "Het kost ons elk jaar twee miljoen euro om ook het remgeld terug te betalen aan politiemensen: verspilling", aldus Koenraad Degroote zaterdag in De Tijd.

Sinds de eenmaking van de politiediensten in 2000 en 2001 kunnen alle operationele politiemensen hun medische kosten volledig laten terugbetalen, dus ook het remgeld. Volgens Degroote is dat niet rechtvaardig tegenover de gewone burger die wel een deel van de kosten moet betalen.

"Dit systeem bestond vroeger bij de Rijkswacht omdat de lonen daar lager waren en op die manier gecompenseerd werden", zegt het N-VA-Kamerlid. "Maar sinds de eenmaking van de politie is dat voordeel bij de politie niet meer te verantwoorden. Die twee miljoen euro kan veel nuttiger worden besteed."

Jan Adam van de politievakbond van het ACV is het daarmee niet eens. "In elk bedrijf zijn er onderhandelingen en worden er voordelen toegekend aan het personeel", zegt hij. "Dit is nu eenmaal een voordeel voor het operationele kader dat bij de politie werkt." Adam noemt de oproep van N-VA "kleingeestig en kortzichtig".