Dossier Vluchtelingencrisis

Asielzoekers iets langer in WTC-gebouw

Asielzoekers wiens procedure bij de Dienst Vreemdelingenzaken al gestart is, maar die verder nog geen opvang hebben, kunnen enkele dagen langer in het WTC III-gebouw in Brussel blijven. Site B van de preopvang wordt hervormd tot een tijdelijke, flexibele “bufferopvang”. Dat betekent wel dat het aantal plaatsen voor preopvang wordt gehalveerd van duizend naar vijfhonderd.

De afgelopen dagen waren er een pak minder asielzoekers in de preopvang van het WTC III-gebouw. Die opvang is van nut voor asielzoekers die door de drukte bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) enkele dagen moesten wachten vooraleer ze konden worden geregistreerd. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) meldde eerder deze week echter dat de DVZ de achterstand bijna heeft weggewerkt, waardoor maandag mogelijk alle nieuwkomers meteen geregistreerd kunnen worden.

Vanaf die dag gaan daarom de vier bewonersverdiepingen van site B een voor een als “bufferopvang” open. Asielzoekers die nog niet naar een opvangcentrum kunnen, kunnen hier dan enkele dagen blijven. In de bufferopvang moet plaats zijn voor 250 personen. De overige plaatsen in het gebouw blijven beschikbaar voor de preopvang.