Lek spermadonoren UZ Brussel klopt niet

Het verhaal dat personeelsleden van het UZ Brussel namen van spermadonoren gelekt hebben, blijkt verzonnen te zijn. Dat zegt het ziekenhuis, dat nu ook een klacht indient tegen de man die het verhaal verspreidde. Het UZ Brussel bevestigde dat aan Belga.

De persoon die verantwoordelijk is voor de hetze tegen twee personeelsleden van het ziekenhuis is een dierenarts die geschorst is als gevolg van een veroordeling omwille van schriftvervalsing en diefstal van medisch materiaal. Hij had in anonieme brieven, onder meer aan het nieuwsagentschap Belga, geschreven dat de personeelsleden van het ziekenhuis de namen van spermadonoren zouden doorgegeven hebben aan collega's en vrienden en kennissen.

"Na twee dagen van intensief onderzoek hebben we vastgesteld dat er geen bewijzen zijn dat het betrokken personeelslid, een administratieve baliemedewerkster, het medisch beroepsgeheim heeft geschonden", zegt Edgard Eeckman. "We hebben daarnaast nog een element gecheckt dat door de man werd gesuggereerd, namelijk dat ze misbruik zou hebben gemaakt van attesten voor arbeidsongeschiktheid voor patiënten. Ook dat bleek ongegrond. We hebben geen bewijzen gevonden om aan te nemen dat het personeelslid in de fout is gegaan." 

"Meer nog", vervolgt Eeckman, "na ons onderzoek beschouwen we het personeelslid als een slachtoffer en we helpen haar om met deze situatie om te gaan. De administratieve baliemedewerkster en haar huidige vriend - allebei werkzaam in het ziekenhuis - zijn door de dreiger gepest en zij is zelfs bedreigd door haar ex-vriend. We vermoeden dat de man zelfs valse Facebookprofielen heeft aangemaakt en valse e-mailadressen", zegt Eeckman. "De baliemedewerkster heeft al eerder een klacht ingediend voor stalking door haar ex-vriend." Het ziekenhuis herhaalt dat het medisch geheim absoluut is en dat overtredingen in dat verband streng gestraft worden.