Heb jij een besmette VW? Dit moet je weten

Nu Volkswagen verplicht wordt om alle ‘besmette’ wagens terug te roepen, moeten ook heel wat Belgen naar de garage met hun wagen. Het gaat om zo’n 317.000 wagens. Maar wat gebeurt er precies met zo’n besmette wagen? Wie betaalt de kosten? En ben je echt verplicht om je auto binnen te brengen?

Over welke wagens gaat het?

In principe kunnen alle dieselmotoren van 1,2 , 1,6 en 2 liter van de groep Volkswagen AG besmet zijn met sjoemelsoftware. Dat zijn auto’s van het merk Volkswagen, maar ook Audi, Skoda en Seat horen bij die groep. Om zeker te zijn of jouw auto besmet is, kan je op de website van D’Ieteren terecht met je chassisnummer. D’Ieteren is de grootste importeur van Volkswagen in ons land.

Wat doet de garage precies?

Kort gezegd: de software verwijderen. Maar zo eenvoudig is het niet, want veel hangt af van het type wagen waarmee je rijdt. Volkswagen heeft nog niet duidelijk gemaakt wat er precies moet gebeuren, het is dus nog afwachten. Wat de motoren van 1,2 en 2 liter betreft zou de ingreep vrij eenvoudig zijn. Bij de 1,6 liter is het een complexer verhaal. Daar is het zelfs mogelijk dat injectiepompen en de katalysator vervangen moeten worden.

Wie betaalt de kosten?

Eigenaars van de getroffen wagens hoeven zich geen zorgen te maken: zij zullen niets betalen. Hoe de procedure juist zal verlopen is nog niet duidelijk, maar importeur D'Ieteren heeft de absolute bevestiging gekregen dat Volkswagen alle kosten op zich neemt.

Wat als je niet gaat?

Dan is er een probleem met het Europees gelijkvormigheidsattest van je wagen. Dat attest is een soort identiteitskaart van de auto, waarop de Euronormen vermeld staan. In Europa gelden er namelijk strikte regels in de uitstoot van verschillende gassen. Bij iedere auto moet de uitstoot vermeld staan en aan welke normen ze voldoen. De sjoemelsoftware van Volkswagen had betrekking op de uitstoot van stikstofoxide. Laat je je auto niet in orde zetten, dan klopt je gelijkvormigheidsattest dus niet meer.

Er komen meerdere oproepen vanuit Volkswagen, D’Ieteren heeft alle Belgen met een besmette wagen al aangeschreven. Ga je daar niet op in, dan zal je bij je eerstvolgende onderhoud de vraag krijgen van de garage om de software te verwijderen. Weiger je, dan moet je een document ondertekenen waarin je aangeeft dat je zelf kiest om met de sjoemelsoftware rond te rijden. Het is nog niet duidelijk of er ook boetes gegeven zullen worden voor mensen die met een van de betrokken wagens blijven rondrijden.

Boete of niet?

Als je weigert je auto te laten aanpassen, ben je in principe niet langer in regel met de normen. Toch wil Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) niet weten van boetes. Hij vindt dat gedupeerde klanten al eens het slachtoffer zijn geweest en wil ze geen tweede keer straffen.