Geen mails na 18u voor ambtenaren?

Het aantal ziektedagen bij Vlaamse ambtenaren piekt. De belangrijkste oorzaken zijn burn-out en stress. Een werkgroep van de overheid lanceert nu een opmerkelijk voorstel om daar verandering in te brengen. Ze willen ervoor zorgen dat Vlaamse ambtenaren vanaf 18 uur geen mails meer kunnen ontvangen. Dat meldt de krant Het Nieuwsblad vandaag. 

Een Vlaamse ambtenaar zat vorig jaar gemiddeld 10,6 dagen thuis wegens ziekte. Dat is een pak meer dan zijn federale collega’s (5,7 dagen) en dan zijn collega’s in de privésector (5,12 dagen). ‘Psychosociale disfuncties’ zijn de belangrijkste oorzaak: in één op de vier gevallen gaat het om burn-out of een andere psychische aandoening.

Actieplan tegen burn-out

De minister van Binnenlands Bestuur, Liesbeth Homans (N-VA), wil voor het einde van het jaar een actieplan tegen burn-out klaar hebben. Maar intussen zijn de verschillende ministeries zelf al langer op zoek naar oplossingen. Zo zijn er verschillende werkgroepen Welzijn mee bezig, die telkens voor een ander gebouw van de Vlaamse overheid verantwoordelijk zijn. 

Mailbox afsluiten

De werkgroep van het Ellipsgebouw, waar 2.300 ambtenaren zitten, heeft gisteren een opvallende maatregel besproken. Ze onderzoekt of het mogelijk is om de mailboxen van de ambtenaren vanaf 18 uur af te sluiten. Daardoor zouden de medewerkers op hun professioneel mailadres ’s avonds geen e-mails meer kunnen ontvangen. De werkgroep gaat het idee nu verder uitwerken en bekijken of dat realistisch is. De bedoeling is om een betere scheiding tussen werk en privé te creëren.