Olie in Oostende van gezonken Flinterstar?

In Oostende zijn vanchtend kleine teerballetjes aan land gekomen. Die worden onderzocht om te kijken of ze afkomstig zijn van het gezonken vrachtschip Flinterstar. Dat bevestigt het kabinet van staatssecretaris van de Noordzee Bart Tommelein (Open Vld).

Het gaat om kleine brokjes olie van ongeveer een centimeter groot. De overheidsdienst Natuur is ter plaatse gegaan om stalen te nemen. Het is nog niet zeker of de olie afkomstig is van het gezonken scheepswrak dat voor de kust van Zeebrugge ligt.

Ondertussen blijkt dat het schip door het meer hevige weer van de afgelopen dagen langzaam aan het breken is. Daardoor komt ook de voorkant dieper in het zand te liggen, wat uiteindelijk beter is voor de stabiliteit.

Vrijdagnacht kwamen ook zes luikhoofden los. Het gaat om grote objecten van 19 ton die blijven ronddrijven. Ze werden inmiddels gelokaliseerd en worden opgepikt omdat ze een gevaar vormen voor de duikteams en de schepen in de nabijheid. Vanwege van het mogelijke gevaar zullen al andere luikhoofden preventief verwijderd worden.

Nadien zullen de opruimingsfirma's zogenaamde "hottaps" installeren op de tank. Die laten toe om de olie sneller uit het wrak te krijgen. Wanneer er effectief opnieuw zal opgepompt worden, is nog onduidelijk. Door de woelige zee liggen de pompwerkzaamheden sinds dinsdag stil. De gaten zijn inmiddels gedicht waardoor er geen mazout meer in zee terecht komt. De drie oliebestrijdingsschepen blijven wel in de buurt om olie te ruimen indien nodig.