Familieschommels moeten verdwijnen

Vliegende Hollanders, de lange familieschommels, zijn niet langer toegelaten op speeltuinen. Volgens de FOD Economie zijn ze niet langer veilig. De schommels zullen nu geleidelijk aan worden verwijderd.

De veiligheidsnorm voor schommels stelt expliciet dat er geen onbeweeglijke ophangelementen voor schommels gebruikt mogen worden. “Aangezien dat bij deze familieschommels wel het geval is, kan het toestel niet langer als veilig beschouwd worden”, vertelt Chantal De Pauw van de FOD Economie.

"Ernstig hoofdletsel"

Door de onbeweeglijke ophangelementen hebben de schommels geen maximaal uitzwaaipunt. Ze kunnen dus heel ver uitzwaaien waardoor het gevaarlijk wordt. “Ongevallen kunnen zorgen voor zeer ernstige hoofdletsels bij kinderen omwille van het zware gewicht van het toestel en de grote impact bij de botsing. “Als de schommel zou vasthangen met een ketting bijvoorbeeld, is er wel een maximaal uitzwaaipunt en is het een pak veiliger”, aldus De Pauw.

De FOD Economie heeft geen idee hoeveel van die toestellen er in Vlaanderen nog zijn. Bij controles van speelterreinen gaan ze nu systematisch de groepsschommels buiten gebruik laten stellen. Als een uitbater weigert dat te doen, riskeert hij een boete.