Vreemdelingentaks doet regularisaties dalen

De ‘vreemdelingentaks’ van 215 euro doet het aantal regularisaties stevig dalen. Na de invoering in maart was er een halvering van de aanvragen, schrijft De Morgen. Het aantal aanvragen tot regularisaties is gedaald van 9.867 vorig jaar, tot nog maar 3.800 aanvragen dit jaar.

Wie een humanitaire regularisatie aanvraagt, moet daar sinds begin deze lente een fiks bedrag voor neertellen: 215 euro. Mensen met een medische regularisatie, vluchtelingen en minderjarigen zijn wel vrijgesteld; zij moeten deze vreemdelingentaks niet betalen en krijgen hun papieren gratis.

Het effect van die kostprijs is onmiddellijk merkbaar in het aantal aanvragen: dienden er in maart nog 515 mensen een aanvraag in, dan waren er dat in augustus 241. Mensen hebben recht op een regularisatie wanneer ze hier in een onredelijk lange asielprocedure zaten, wanneer ze ouder zijn van een Belgisch kind of wanneer ze hier volledig verankerd zijn.

Naast de regularisatie om humanitaire redenen (9bis), zijn er ook de medische regularisaties (9ter). Die aanvragen worden sinds 2012 veel strenger en sneller behandeld. Alleen wie ernstig ziek is en met gevaar voor zijn leven in zijn herkomstland, geen toegang heeft tot de nodige medische zorgen, kan nog medisch asiel krijgen.

Al die verstrengingen hebben ertoe geleid dat er vorig jaar 9.867 aanvragen tot regularisatie waren, en dit jaar maar 3.800 aanvragen.