Hier komen 26 nieuwe trajectcontroles

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft een lijst van 26 locaties bekendgemaakt waar de komende jaren nieuwe trajectcontroles komen. De 26 locaties zijn allemaal Vlaamse gewestwegen en zijn bepaald aan de hand van het aantal ongevallen en de ernst van de ongevallen. Dat melden de kranten van Mediahuis. Toch is er een obstakel: veel gemeenten hebben het geld niet om die nieuwe trajectcontroles te betalen.

In het Vlaams Parlement maakte Weyts een lijst bekend van de 26 meest ongevalsgevoelige gewestwegen in Vlaanderen. Daar zal de komende jaren stapsgewijs ook trajectcontrole komen om de maximumsnelheid te doen respecteren. De gevaarlijkste wegen staan bovenaan op het lijstje en zullen het eerst worden gerealiseerd, zoals de N18 in het Antwerpse Dessel. Vooral in de Antwerpse Kempen en Zuid-West-Vlaanderen staan er heel wat controles gepland.

"De exacte timing van de plaatsing hangt mee af van de betrokken gemeentebesturen, vermits zij de kostprijs van deze trajectcontrole mee moeten financieren", klinkt het op het kabinet van Weyts. En net daar wringt het schoentje, want veel gemeenten hebben daar gewoon het geld niet voor. Wel zeker is dat er dit jaar nog vier trajectcontroles bijkomen, onder meer in Zwijndrecht.

Overzicht van alle trajectcontroles in Vlaanderen:

"Vlaanderen moet meer budget vrijmaken"

Vlaams parlementslid Bjorn Rzoska (Groen) heeft kritiek op de aanpak van minister Ben Weyts. Hij rekent te veel op de financiële inbreng van de lokale besturen. “Ben Weyts zou beter meer budget vrijmaken vanuit Vlaanderen. De gewestwegen zijn een Vlaamse bevoegdheid, dus als verkeersveiligheid voor hem echt een prioriteit is, moet hij zelf meer budget vrijmaken.”