Muntjesfabriek Frisk sluit, 38 banen weg

De vestiging van muntjesproducent Frisk International in Haasrode sluit in 2016 de deuren. De 38 personeelsleden zullen in de periode april-oktober 2016 gefaseerd hun job verliezen. Dat heeft de directie van het moederbedrijf Perfetti Van Melle, een internationaal zoetwarenconcern, woensdag tijdens een bijzondere ondernemingsraad meegedeeld aan het personeel.

De vestiging in Haasrode is gespecialiseerd in de verpakking van de Frisk-tabletjes en dit vooral voor de Japanse markt. Omdat de vraag naar Frisk producten in de Japanse markt blijft dalen en de concurrentie in de markt van de mint-tabletjes gestegen is, maakte de directie woensdag tijdens een ondernemingsraad de intentie bekend om de tabletjes bestemd voor de Japanse markt van Leuven te verhuizen naar Japan.

Hoge kosten

In een mededeling wijst de directie op het feit dat er de afgelopen jaren veel inspanningen geleverd werden om de productiviteit, de kwaliteit van de producten en de kostenniveaus te verbeteren. Ook werden vele technische en operationele verbeteringen uitgevoerd aan de verpakkingslijnen in Haasrode om de efficiëntie en het rendement van de verpakkingslijnen te verhogen. "Desondanks bleven de kosten van het produceren van de Frisk producten voor de Japanse markt toenemen, terwijl de vraag vanuit deze belangrijke markt bleef dalen", aldus de directie.

Frisk produceert al meer dan 25 jaar de Frisk suikervrije powermints. Japan is de grootste afzetmarkt. Het bedrijf maakt sinds 1995 deel uit van de Perfetti Van Melle Group. Met merken als Mentos, Frisk, Fruittella en dergelijke bezet Perfetti Van Melle wereldwijd de derde plaats in de top tien van suikerverwerkende bedrijven. In de Benelux heeft Frisk twee productievestigingen. De vestiging in Leuven concentreert zich op verpakking en logistiek, terwijl in Sittard het basisproduct wordt aangemaakt.