Terrorismeproces Belkacem hervat

Voor het Antwerpse hof van beroep is de tweede dag begonnen van het terrorismeproces van Sharia4Belgium. Vandaag komen de burgerlijke partijen aan het woord en de verdediging van Houssien E. en Mohamed E.Y. Said M. laat verstek gaan.

Vorige week had het openbaar ministerie al zijn vordering uiteen gezet. Het eiste vijftien jaar cel en 60.000 euro boete voor Fouad Belkacem, Houssien E. en Said M., die leidinggevende rollen hadden vervuld binnen Sharia4Belgium. Voor Mohamed E.Y., die alleen maar aan de activiteiten had deelgenomen, werd zes jaar cel en 15.000 euro gevorderd.

Ook de verdediging van Fouad Belkacem had vorige week al het woord gekregen. Zijn advocaten menen dat het hof van beroep zich onbevoegd moet verklaren of hun cliënt moet vrijspreken. Het was volgens hen nooit zijn bedoeling om met zijn lezingen jongeren aan te zetten naar Syrië te gaan of om hen aan te zetten tot het plegen van terroristische misdrijven. Woensdag wordt er voor de andere beklaagden en de burgerlijke partijen gepleit.

Het proces gaat zoals steeds met verscherpte veiligheidsmaatregelen gepaard. Het hof van beroep is afgesloten met dranghekken, de politie is in groten getale aanwezig en iedereen moet langs de metaaldetector passeren.