Dossier Vluchtelingencrisis

Vluchtelingenscreening levert 6 'hits' op

De screening van asielzoekers door de militaire inlichtingendienst en Staatsveiligheid leverde zes ‘hits’ op. Dat heeft minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) tijdens een werkbezoek aan het noodopvangcentrum in Sint-Niklaas gezegd. Hij verklaarde ook dat de komende uren beslist zal worden hoe de screening "aan de bron" nog beter kan.

De bestaande screening leverde al zes ‘hits’ op, zei Jambon, zonder verder in detail te treden. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaf mee dat het niet per se om Syriëstrijders hoeft te gaan. Hij zegt dat het onderzoek loopt en dat de informatie ook in het asieldossier terechtkomt.

De screening van asielzoekers gebeurt momenteel op basis van lijsten waarover Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst beschikken. Maar Jambon verklaarde eerder al een meer uitgebreide screening aan de bron te willen om te weten welke mensen in opvangcentra terechtkomen. Jambon preciseerde achteraf dat juridisch onderzocht wordt wat bij de Dienst Vreemdelingenzaken kan, waar de procedure begint.

Minister Jambon en staatssecretaris Francken hadden woensdagochtend een werkvergadering met het stadsbestuur van Sint-Niklaas. In de voormalige legerkazerne Westakkers opende het Rode Kruis daar op 8 september een noodopvangcentrum. De voorziene maximumcapaciteit van 250 vluchtelingen bleek na een week volzet, waardoor beslist werd om de capaciteit met honderd plaatsen op te trekken. Het is de bedoeling om het opvangcentrum nog uit te breiden, tot 500 plaatsen.

Burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) zegt dat er een grote solidariteit is bij burgers, verenigingsleven en bedrijven. Op enkele kleinere incidenten na zijn er geen problemen met de asielzoekers, aldus Dehandschutter. Jambon en Francken merkten op dat geen enkele centrumstad in Vlaanderen meer doet inzake noodopvang van asielzoekers dan Sint-Niklaas.