Geen onleesbare doktersbriefjes meer

De tijd van onleesbare doktersbriefjes is voorbij. Of toch bijna. Vanaf 2018 verdwijnen de papieren versies van het ‘getuigschrift voor verstrekte hulp’ (het ‘groene briefje’) en het voorschrift (het ‘witte briefje’) bij de dokter. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vanochtend bekendgemaakt. De doktersadministratie wordt verregaand gedigitaliseerd.

De Block stelde vanochtend het actieplan ‘e-Gezondheid’ voor in Brussel. Met het vernieuwde actieplan wil De Block de gezondheidszorg digitaliseren. Zo zal het ‘groene briefje’ (het ‘getuigschrift voor verstrekte hulp’) en het voorschrift (het ‘witte briefje’) bij de huisarts vanaf 2018 verdwijnen en komt er op termijn een digitaal dossier van elke patiënt, raadpleegbaar voor de huisarts, in het ziekenhuis en bij de apotheker.

De digitalisering moet er voor zorgen dat patiënten rechtstreeks hun terugbetaling van het ziekenfonds krijgen, doordat het ‘getuigschrift voor verstrekte hulp’ (het ‘groene briefje) rechtstreeks naar het ziekenfonds gaat. Ook het voorschrift (het ‘witte briefje’) zal van de dokter rechtstreeks naar de apotheker gaan.

'Ouderwetse' dokters wacht grote uitdaging

Maar het plan van De Block stuit ook op kritiek bij veelal oudere huisdokters. Zo is hun computersoftware niet uitgerust voor dit plan en zeggen ze dat de aanpassing hen meer administratief werk zal opleveren, wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat de huisartsen minder patiënten kunnen zijn.

De Block is echter overtuigd van het tegendeel. Volgens de minister zal het systeem op termijn zorgen voor minder administratieve rompslomp en meer tijd voor patiënten. Aan het computersysteem wordt nu nog hard gewerkt, maar tegen 2018 moet het op punt staan en moet de overgang van de papieren briefjes naar het digitale dossier gemaakt worden. Later worden ook de blauwe getuigschriften van specialisten gedigitaliseerd.