Dossier Rode Duivels

Demonstranten met IS-vlag opgepakt bij #BelIsr

Er zijn dinsdagavond in de buurt van het Koning Boudewijn stadion in Brussel, waar de Rode Duivels hun kwalificatiematch speelden tegen Israël, zestien mensen opgepakt. Dat maakte de woordvoerder van de Brusselse politie bekend.

De meeste aanhoudingen hielden verband met een betoging van de vzw Palestina Solidariteit, om het geweld in de bezette gebieden aan te kaarten. Deze betoging was verboden. Er werden in totaal 15 personen administratief aangehouden. Volgens de politie droegen sommige van de demonstranten een vlag van terreurgroep Islamitische Staat. 

Daarnaast is ook één persoon gerechtelijk aangehouden, omdat hij ter hoogte van de parking een jerrycan bij zich had met ontvlambare inhoud. Tot slot kon de politie een drone met Palestijnse vlag onderscheppen, aan de achterkant van het stadion. Ook de twee piloten van de drone werden ontdekt: zij kregen een proces-verbaal voor inbreuken op de wet op het luchtvaartwezen.

Palestina Solidariteit laat weten dat er wel degelijk afspraken met de politie waren en dat ze zich daaraan gehouden hebben. Ze bevestigen ook dat er een zwarte vlag gehesen is, maar die was niet van IS en niet van jongeren gelinkt aan de organisatie, zeggen ze. Volgens de organisatie werd er één iemand aangehouden, maar ze ontkent dat de overige arrestaties verband hielden met de manifestatie.