Vlaanderen wil deel opbrengst suikertaks

De Vlaamse minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) wil dat minstens een deel van het geld dat de suikertaks in het laatje brengt, naar het Vlaamse gezondheidsbeleid gaat. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag. Een dergelijke taks kan volgens Vandeurzen alleen maar effect hebben op ons gedrag binnen een breder plaatje van gezondheid.

Samen met de prijsverhoging van frisdranken zouden er bijvoorbeeld campagnes voor gezonde dranken kunnen komen en dat is bij uitstek de bevoegdheid van Vandeurzen als Vlaams minister. Het geld voor deze extra campagnes wil hij bij de federale opbrengst van de suikertaks halen. Maar zijn federale collega's delen die visie helemaal niet. "Campagnes zijn nu niet aan de orde", aldus de federale minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

Suikertaks ook op suikerloze frisdrank

De federale regering kwam tijdens de onderhandelingen over de begroting overeen om vanaf volgend jaar een suikertaks in te voeren. Die moet tegen 2020 250 miljoen euro opleveren. De suikertaks zal - in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden - niet alleen gelden op frisdranken mét suiker, maar de taks komt er op alle frisdranken, ook die zonder suiker. Op een blikje frisdrank zal één eurocent suikertaks betaald moeten worden, op een fles van één liter drie eurocent.