Brussel: 400 betogers tegen Erdogan

Aan de Turkse ambassade, en later aan het Luxemburgplein, zijn zondag minstens 400 betogers, voornamelijk Koerden, samengekomen om de aanslagen in Ankara te veroordelen. De betogers zijn ervan overtuigd dat premier Erdogan zelf achter de aanslagen zit. In het begin dreigde de bijeenkomst even uit de hand te lopen tot de politie traangas inzette.

Bij een manifestatie georganiseerd door de pro-Koerdische HDP-partij, kwamen zaterdag bij het Centraal station van Ankara volgens het regime 95 en volgens de organisatoren 128 mensen om het leven. De Turkse overheid legt de verantwoordelijkheid voor de aanslag bij de terroristen van Islamitische Staat, terwijl de Koerden denken dat premier Erdogan zelf achter de aanslag zit.

Naast een grote herdenkingsmars in Ankara, verzamelden deze middag volgens de politie 400 en volgens de manifestanten 500 betogers aan de Turkse ambassade in Brussel. De Koerden kwamen uit alle hoeken van het land, zelfs uit Duitsland en Nederland en kregen de steun van Turkse democraten, Assyriërs, Armeniërs en andere minderheden. "We veroordelen de aanslagen in Ankara. Dit zijn aanslagen van het regime, dat de verkiezingsnederlaag van 7 juni nog niet verteerd heeft", zegt Uçar Salih, voorzitter van de Koerdische federatie in België.

Op 1 november vinden in Turkije nieuwe parlementsverkiezingen plaats. Aan de ambassade in de Montoyerstraat in Brussel kunnen Turkse burgers nu al hun stem uitbrengen. De politie had de straat afgesloten om confrontaties met de betogers te vermijden, maar toen één van de kiezers zich richtte tot de betogers, werd de sfeer bitsig. De politie aarzelde niet om traangas te gebruiken en verschillende betogers, waaronder vrouwen en kinderen, kregen het goedje in de ogen. "Dit was niet nodig", zegt één van de manifestanten. "De politie heeft te rap traangas ingezet."

Volgens de woordvoerder van de Brusselse politie is alles kalm verlopen. Nadien zijn de manifestanten uit eigen beweging naar het Luxemburgplein vertrokken, waar de bijeenkomst met enkele toespraken werd verdergezet.